jesień,  przepisy

Kup ryż, soczewice i sprawdź co pysznego można z tego wyczarować

Na Instastories opowiadałam o przecudownym przepisie na syryjski ryż z soczewicą, który otrzymałam od fantastycznego lekarza Syryjczyka lata temu. Facet gotował prosto ale tak obłędnie, że rozpływaliśmy się każdej środy gdy przyjeżdżał na dyżur. Karmił nas takimi pysznościami, że nikt nie myślał wtedy czy pójdzie w biodra czy w cycki.

Dania były bardzo proste ale sycące, pełne dobrych zdrowych składników i przypraw.

 

Ryż z soczewicą

Aby przygotować ryż z soczewicą po syryjsku potrzebujemy:

1 część ryżu

1 część soczewicy zielonej

dobrej jakości masło

odrobina oleju roślinnego do smażenia

cebulę

czosnek

cynamon, chili w strączkach, kurkumę, imbir, ziarenko kardamonu

sól i pieprz

 

Celowo nie piszę konkretnych ilości ponieważ tak naprawdę nie znam konkretnych proporcji i i pan Doktor i ja robimy to ona oko. W zależności kto jak lubi. Jedni lubią więcej czosnku inni mniej. Podobnie z chili.

Jak wykonać?

Gotujemy ryż na sypko. Podobnie soczewicę. A jak? Bardzo podobnie jedno i drugie się gotuje. Płuczemy ryż/ soczewice na sicie. Na 1 szklankę soczewicy/ryżu gotujemy 2 szklanki wody. Dodajemy sypkie produkty. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Solimy. Pozostawiamy na około 15- 20 min żeby doszło. Najlepiej ugotować wszystko wcześniej. Ja gotuję najczęściej wieczorem i zostawiam do rana. A na śniadanie tylko ze sobą wszystko łącze.

Łącze to znaczy: na oleju podprażam wszystkie przyprawy, pokrojona w kosteczkę cebulę i czosnek. Kiedy już w całym domu pięknie pachnie a warzywa są szkliste dodaję soczewicę podsmażam chwileczkę a po chwili dodaję ryż. Wszytko łączę. Na sam koniec dodaję jeszcze porządną łychę masła. Ona jest bardzo ważna. Tłuszcz nie tylko jest nośnikiem smaku ale i witamin i związków zawartych w kurkumie, czosnku i imbirze.  Ewentualnie doprawiam chili. My bardzo lubimy pikantne potrawy.

I to tyle. Tyle ile pamiętam i ile powtarzam, każdej jesieni. Bo to typowo jesienna u nas potrawa. Jedna z takich, które nam pomagają oswoić jesień i nie dać się choróbskom.

Polecam zróbcie! Ugotujcie dziś soczewicę i ryż a jutro na śniadanie rozgrzejcie się przepysznym daniem.

Smacznego!!