zdrowie

Lato

Lato. Słońce. Radość. Lody. Napoje z lodem. Klimatyzacja. I angina.
Znacie to? No właśnie. Zawsze się zastanawiałam jak to jest. Najcieplejsze miesiące roku a infekcji tak strasznie dużo.
A jak się chronić? Prosto.
Złoty środek.

Ale do rzeczy.

Lato to gorąco,  intensywny ruch, światło,  radość.

Dlatego właśnie szczególnie latem należy wyjątkowo zadbać o  odpoczynek. Dlatego nie bez znaczenia jest fakt, że właśnie wtedy są wakacje i człowiek, by zrównoważyć naturę potrzebuje długotrwałego relaksu.

Lato to czas, w którym króluje przemiana ognia. I serce.
Lato to różnorodność.
Lato to kolor czerwony.
Lato to dużo radości, pozytywnej energii. Ciepła.

Lato to wg tradycyjnej medycyny chińskiej  czas gromadzenia. Przygotowywania zapasów.

Stąd zaprawy, kompoty, nalewki. Ale to też dla nasz czas w którym „magazynujemy” w sobie wiele witamin, minerałów żeby z nich organizm zaczerpnął, gdy przyjdzie na to czas (jesienią i zimą)

Nie należy jednak spożywać nadmiernej ilości pokarmów ciężkich, takich jak mięso, jaja, duże ilości nasion, orzechów i zbóż. Ich spożywanie o tej porze roku będzie powodować ospałość. Należy zatem jeść mniejsze porcje lżejszego pożywienia, by cieszyć się latem i gorącem, a w zimniejszych porach roku utrzymać zdrowie.

Latem chcemy się chłodzić.

Wszystko jednak, z umiarem, bo właśnie zbyt wiele chłodnych pokarmów to śluz, który z nas wyjdzie właśnie pod postacią infekcji. A więc ostrożnie zwłaszcza z tymi lodami…

Przekornie najlepiej chłodzić się ostrymi potrawami. Warto dodawać  intensywnie ostre przyprawy, które mają działanie rozpraszające. Powodują one zwiększenie uczucia ciepła, ale kierując wewnętrzne gorąco ku powierzchni ciała, utrzymuje się na nim, by zewnętrzne ciepło miało mniejszy wpływ na organizm. Warto zatem kupić świeży imbir, pieprz czarny, kajeński, chrzan czy pikantne papryczki.

Pragnienie najlepiej zaspakajać ciepłymi napojami. Medycyna chińska proponuje wręcz gorące napoje oraz ciepłe prysznice, które pozwolą na kontrolowane pocenie, a tym samym ochłodzenie organizmu.

Zwłaszcza w te  najgorętsze dni dobrze jest tworzyć chłodną atmosferę podczas posiłków. Można podawać świeże i odświeżające posiłki takie jak sałaty, kiełki, owoce, ogórki,  kwaśne zupy i kompoty. Najlepsze owoce odświeżające podczas upałów to jabłka, arbuzy, cytryny i limonki.

Warto z głową korzystać z cudowności jakimi są klimatyzacja, wentylatory, przeciągi czy zimna woda w basenie. Piękna chusta czy szal to zawsze dobry przyjaciel każdej kobiety, zwłaszcza w wyprawach do mocno klimatyzowanych pomieszczeń.

 

 

Myślę, że warto wbrew kolorowym obrazkom, którymi jesteśmy bombardowani zaufać doświadczeniu naszych babć. Zaufać intuicji i organizmowi. Posłuchać na co ma ochotę. Zdrowy organizm podpowie nam czego potrzebuję. Będzie miał ochotę na soczystego arbuza czy słodkie czereśnie albo kwaśne porzeczki. Na obiad zje lekką mizerię i kompot. I będzie mu dobrze.

 

Pięknego lata kochani!