Czy kawa jest zdrowa?
Kawa. Czy jest dobra dla zdrowia, czy jest zła? Nawet jeśli rzadko pijesz kawę, wiesz, że jest to mocno dyskutowany temat. Eksperci ze wszystkich perspektyw zdrowia i żywienia mają przemyślenia na ten temat. Niestety, te myśli są zazwyczaj skrajne: zwolennicy kawy opowiadają o właściwości przeciwutleniające, które mogą zapobiegać rakowi, podczas gdy inni eksperci twierdzą, że badania pokazują, że picie wielu filiżanek dziennie może skrócić życie. Więc, kto mówi prawdę?
Zastanówmy się najpierw, czy ci wszyscy eksperci w dziedzinie zdrowia mają na sercu twoje najlepsze interesy czy po prostu dzielą się tym, co mogą, opierając się na ich podejściu do medycyny i ludzkiego ciała? A może na tym, co widzieli i doświadczyli w swoim własnym życiu? Pewnie jest i tak i tak. Dlatego aspekty wszystkich podejść mogą być prawdziwe, nawet jeśli informacje prezentowane przez jedną grupę wydają się zaprzeczać informacjom innej.
Więc jaki jest punkt widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM)?
Zgodnie z podejściem TCM żadna żywność nie jest z natury dobra lub zła. Żywność i napoje są klasyfikowane według ich właściwości. W TCM żywność jest postrzegana jako forma leczenia – prawdopodobnie pierwsza linia medycyny, ponieważ jest spożywana każdego dnia.
W TCM to, czy żywność jest zdrowa czy szkodliwa, zależy od tego, co mówi ci twoje ciało. W TCM możesz zadać sobie pytanie:
Czy cierpię na brak równowagi? (Wskazane przez uczucie jednej rzeczy, gdy chcesz poczuć coś innego, na przykład zimno, gdy chcesz poczuć ciepło, ból, gdy chcesz poczuć komfort, niepokój, gdy chcesz się uspokoić itp.)Czego potrzebuję, aby osiągnąć równowagę? (Co sprawi, że poczuję się tak, jak mówi moje ciało?)
Jeśli chodzi o kawę, ten napój ma takie same właściwości, jak inne zioła lub produkty spożywcze wymienione w Materia Medica. Termiczny charakter kawy jest ciepły lub gorący. Jej smak jest gorzki i słodki. Jest uważana za środek przeczyszczający. Chociaż te rzeczy mogą wydawać się oczywiste, a przez to nieprzydatne, pamiętaj, że po piciu kawa może sprawić, że poczujesz się cieplej. Może mieć gorzki smak, powodując reakcję fizyczną. Może powodować lekkie odwodnienie i może to pomóc w stymulowaniu regularnych wypróżnień, o których wadze pewnie ciągle Ci ktoś opowiada. Te rzeczy są znaczące, ponieważ kawa może albo leczyć, albo szkodzić, w zależności od aktualnego stanu twojego ciała.
Weźmy na przykład, to że kawa ma charakter rozgrzewający. Kiedy jesz lub pijesz rzeczy o ciepłym charakterze, spożywanie ich często ma działanie rozgrzewające na organizm – może zwiększyć krążenie i podnieść tętno. Ludzie, którym jest zimno, cierpią na różne objawy, takie jak wzdęcia po jedzeniu, zimne dłonie i stopy, obrzęki, zmęczenie oraz znaczny brak energii i chęć do snu. Dla tych osób rozgrzewająca natura kawy może być pomocna i zdrowa, oferując im trochę „wstań i idź” w płynie.
Jeśli nie jesteś jedną z tych osób i masz tendencję do „rozgrzewania się”, możesz mieć różne objawy, na które składają się uderzenia gorąca, owrzodzenia jamy ustnej, niepokój, niespokojny sen i koszmary albo bardzo realistyczne sny, gorzki smak w ustach, drażliwość, zgaga i pieczenie podczas oddawania moczu i (lub) stolca. W takim przypadku kawa może nie być dla Ciebie najlepszym napojem.
Istnieje jednak szansa, że już wiesz, jaki wpływ ma na Ciebie kawa. Nie potrzebujesz eksperta ds. zdrowia, który powie Ci o pozytywnych efektach kawy, jeśli wiesz, że nie reagujesz na nią dobrze. Kluczem w TCM jest dostrojenie się do własnego ciała i zaufanie w to, co ci mówi. Zawsze daje cenną informację zwrotną.
Kiedy pijesz kawę, jak się czujesz? Czy jesteś poruszony, rozdrażniony lub niespokojny? Czy masz kołatanie serca, masz problemy ze snem, masz uderzenia gorąca, więcej się pocisz lub czujesz się nadmiernie podekscytowany i niespokojny? Jeśli tak, spróbuj na razie odstawić kawę, ale pamiętaj: nic nie jest statyczne. Twoje ciało ciągle się zmienia, więc być może nie będziesz musiał na zawsze wycinać pysznej dobroci z Twojego menu.
Opcjonalne dodatki do kawy (czyli co zrobić by lepiej tolerować kawę)
Jeśli marzniesz z bardzo zimnymi dłońmi i stopami: spróbuj dodać cynamon i gałkę muszkatołową do porannej kawki! Nie dość, że doda odpowiednią ilość smaku to i wzmocni rozgrzewającą naturę delikatnymi i skutecznymi ziołami.
Jeśli jest ci ciągle ciepło, a kawa sprawia, że czujesz się niesamowicie niespokojny, ale po prostu UWIELBIASZ swój poranny rytuał w kubku, spróbuj dodać do filiżanki olej kokosowy lub masło. Będzie to miało bardziej efekt uziemienia i ukorzenienia, a także może pomóc ci trochę lepiej tolerować kawę.
A co z kofeiną?
Ostatnia myśl, bo nie można mówić o kawie bez kofeiny…
Pod względem TCM obie rodzaje kawy mają te same właściwości. Pamiętaj, że TCM jest bardzo starym systemem medycznym i przez lata opracowaliśmy wiele skrótów i alternatyw dla rzeczy tylko po to, abyśmy mogli mieć to, czego chcemy, nawet jeśli nie są one dla nas szczególnie dobre. Przy ustalaniu, czy kawa jest dla Ciebie odpowiednia, należy wziąć pod uwagę wiele innych czynników, takich jak ekstremalna wrażliwość na kofeinę lub alergie. Indywidualnie możesz musieć całkowicie unikać kawy, niezależnie od właściwości leczniczych wymienionych powyżej, jeśli cierpisz z powodu ekstremalnych skutków ubocznych.
You must be logged in to post a comment.