
Zupa z soczewicy z parmezanowymi grzankami
Od wczesnego ranka słońce śmiało wdziera się do salonu. Ptaki śpiewają na cześć wiosny. Ja od rana wiem, że dziś cały dzień spędzę w ogrodzie. Będę pielić, kopać, sadzić. Będę odpoczywać po niełatwym tygodniu i nabierać sił na kolejne. Tak jak lubię najbardziej. Długo na to czekałam.
Jednak żeby było nam przyjemnie i nikt z głodu nie przymierał, wygrzebałam ze spiżarki produkty na pyszną, rozgrzewającą i pożywną zupę z soczewicy. Robi się ją dosyć szybko, jednak najlepsza jest podgrzewana, jak już się przegryzie.
Potrzebne nam będą:
50 g masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki poszatkowanej marchewki
1/2 szklanki poszatkowanej cebulki
1/2 szklanki poszatkowanej białej części pora
1/2 szklanki poszatkowanego selera
4 ząbki czosnku poszatkowane
1 mała papryczka chili
400 g pomidorów krojonych (najlepiej takich zawekowanych latem)
1 litr bulionu warzywnego lub wody
2 liście laurowe
2 łyżeczki świeżego oregano
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1/2 szklanki natki pietruszki
W dużym garnku rozpuszczam masło z oliwą. Dodaję marchew, cebulę i por podsmażam przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaje seler, czosnek i chili i podsmażam kolejne 5 minut. Dodaję pomidory, bulion (lub wodę), liście laurowe, oregano i soczewice. Pozwalam się zupie zagotować. Następnie zmniejszam płomień i gotuję około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam solą i pieprzem oraz pietruszką. Podaję z grzankami parmezanowymi.
Grzanki parmezanowe robię z czerstwego pieczywa natartego oliwą i czosnkiem, posypane parmezanem lub innym serem. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
W zupie pomidory ze słoika śmiało można zamienić na passatę pomidorową (wtedy trochę mniej bulionu/ wody warto dodać) lub nawet przecier pomidorowy (wówczas dodajemy więcej bulionu a przecieru tyle by zupa nie była zbyt kwaśna)
12 komentarzy
Słodko Słodka
Brzmi pysznie,przyznam się szczerze,że nigdy nie jadłam takiej zupy .
Agnieszka
Może czas spróbować??
ews
Aż wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze nigdy do czynienia z soczewicą. Albo miałam, ale nie mam tej świadomości 😀
Aleksandra
Brzmi ciekawie, ale rzadko robimy zupy 😛
Agnieszka
Może pora to zmienić? Zupy to naprawdę fajna sprawa!
Dominika D.
Brzmi naprawdę smakowicie. Będę musiała wypróbować ten przepis.
Aldona Zakrzewska
Właśnie tego mi było dzisiaj trzeba 😀 Pędzę gotować!
Beata Herbata
Uwielbiam takie zupy i soczewicę chyba w każdej postaci 🙂 Twój przepis jest bardzo apetyczny i zarazem prosty więc nie pozostaje nic innego jak zrobić!
Agnieszka
smacznego!!!
Bea
To mogą być ostatnie chwile na pyszne, rozgrzewające zupy 😉
Monika Kilijańska
Brzmi sycąco. Coś idealnego dla mich głodomorów.
Aleksandra
Zapowiada się bardzo pysznie. Z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂