Rok zupy,  smakuję,  Zupy

Zupa z soczewicy z parmezanowymi grzankami

Od wczesnego ranka słońce śmiało wdziera się do salonu. Ptaki śpiewają na cześć wiosny. Ja od rana wiem, że dziś cały dzień spędzę w ogrodzie. Będę pielić, kopać, sadzić. Będę odpoczywać po niełatwym tygodniu i nabierać sił na kolejne. Tak jak lubię najbardziej. Długo na to czekałam.

Jednak żeby było nam przyjemnie i nikt z głodu nie przymierał, wygrzebałam ze spiżarki produkty na pyszną, rozgrzewającą i pożywną zupę z soczewicy. Robi się ją dosyć szybko, jednak najlepsza jest podgrzewana, jak już się przegryzie.


Potrzebne nam będą:


50 g masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki poszatkowanej marchewki
1/2 szklanki poszatkowanej cebulki
1/2 szklanki poszatkowanej białej części pora
1/2 szklanki poszatkowanego selera
4 ząbki czosnku poszatkowane
1 mała papryczka chili
400 g pomidorów krojonych (najlepiej takich zawekowanych latem)
1 litr bulionu warzywnego lub wody
2 liście laurowe
2 łyżeczki świeżego oregano
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1/2 szklanki natki pietruszki


W dużym garnku rozpuszczam masło z oliwą. Dodaję marchew, cebulę i por podsmażam przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaje seler, czosnek i chili i podsmażam kolejne 5 minut. Dodaję pomidory, bulion (lub wodę), liście laurowe, oregano i soczewice. Pozwalam się zupie zagotować. Następnie zmniejszam płomień i gotuję około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam solą i pieprzem oraz pietruszką. Podaję z grzankami parmezanowymi.

Grzanki parmezanowe robię z czerstwego pieczywa natartego oliwą i czosnkiem, posypane parmezanem lub innym serem. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

W zupie pomidory ze słoika śmiało można zamienić na passatę pomidorową (wtedy trochę mniej bulionu/ wody warto dodać) lub nawet przecier pomidorowy (wówczas dodajemy więcej bulionu a przecieru tyle by zupa nie była zbyt kwaśna)

Ten super szybki i pożywny obiad zaserwuję dziś całej rodzince, która zapowiedziała się dzisiaj by pomóc kopać w ogródku. Będzie prosto, smacznie i przyjemnie. Zupa z soczewicy będzie czekać na zmarznięte brzuchy. Choć może nie będzie tak źle bo termometr pokazuje już 13 stopni.

Cudownej soboty! Smacznej! Spokojnej! Takiej jak chcesz by była! Twojej!

12 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *