*,  Boże Narodzenie,  holistyczne,  jesień,  smakuję,  zima

Jak zrobić zakwas z buraków?

Jedna z pierwszych myśli jaka przychodzi mi na myśl, gdy przygotowuje się do Świąt, to czy to już czas na świąteczny zakwas z buraków? Tak bo ten świąteczny, bożonarodzeniowy jest wyjątkowy.

Zakwas z buraków warto nastawiać cały rok. Ale teraz, w grudniu, chyba najczęściej sobie o nim przypominamy. U nas w domu towarzyszy nam cały rok. Wyjątkowo intensywnie zwłaszcza wtedy gdy zaczyna się robić chłodno na dworze. Bo ciepły, pikantnie słodko kwaśny ciemnoczerwony barszcz z dodatkiem tego zakwasu jest najlepszą opcja na szybkie rozgrzewające danie.

I tak, można kupić gotowy zakwas w butelkach albo sok z kiszonych buraków, ale ten domowy jest o niebo lepszy a i aromatami możemy sterować tak jak lubimy. To tak jak z kiszonymi ogórkami. Jedni lubią bardziej pikantne, inni bardziej czosnkowe, a inni wolą czuć mocny aromat kopru.

Buraki

Buraki są wyjątkowym warzywem. Często nie do końca docenianym w naszej codziennej diecie. Najczęściej podawane są jako dodatek do obiadu. A buraki wzmacniają serce, poprawiają krążenie, oczyszczają krew, korzystnie wpływają na wątrobę, nawilżają jelita i przyczyniają się do prawidłowego przebiegu menstruacji. Są warzywami bogatymi w krzem i kobalt (niezbędny w procesie tworzenia czerwonych krwinek) oraz witaminy (A, C i grupy B). Można wyczytać również, że buraki poprawiaja koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy.

Kiszonki

O ich cudownej mocy chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Przede wszystkim pomagają w przywróceniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, ponieważ wspierają rozwój zdrowych szczepów Lactobacillus acidophilus. Poprawiają odporność, przez co też umacniają kondycję fizyczna i wydolność organizmu.

Zwłaszcza o tej porze roku warto często po nie sięgać. Najlepiej codziennie. Kuchnie dalekiego wschodu kiszą wszystko co się da. Najczęściej poddają warzywa szybkiej krótkiej fermentacji często nawet bez soli.

Świąteczny zakwas z buraków

Ten świąteczny, bożonarodzeniowy zakwas jest wyjątkowy

1kg buraków (najlepiej ekologicznych)
1 główka czosnku (a nawet więcej jak lubisz)
po garści ziela angielskiego, czarnego pieprzu
pare liści laurowych
woda ( tyle żeby zalać cały gar w którym będziemy kisić nasz zakwas)
sól ( 1 łyżka na 1 litr wody)

Buraki umyj, obierz cienko ze skórki, pokrój w grube plastry. Poukładaj je w wyparzonym, wytartym barku kamionkowym lub dużym słoiku, na zmianę z przyprawami i ząbkami czosnku przekrojonymi na pół. Całość zalej wodą wymieszaną z solą (ja zalewam gorącą). Jeżeli wypływają na powierzchnię to musisz je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem i wyparzonym kamieniem albo szklanką napełniona wodą (czy czymś innym co będzie ja obciążać). Kamionkę/ słoik zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Im cieplej tym proces fermentacji jest szybszy. Gar kamionkowy najlepiej przykryć oryginalną pokrywką, ale jeżeli nie masz albo przygotowujesz zakwas w słoiku najlepiej zakryj pojemnik tkaniną muślinowa albo gęsta gazą i zwiąż sznurkiem lub gumką. Warto postawić pojemnik na talerzu/tacy. Pracujący zakwas może kipieć. Ważne by nie zaglądać w ciągu tych 5 dni do niego. Niech sobie pracuje. Im więcej zaglądamy tym dajemy większy dostęp do wszelkich zewnętrznych patogenów, które mogą zaburzyć cały proces fermentacji.

Gotowy zakwas zlewamy do wyparzonych, suchych słoików lub butelek. Przechowuję w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.

*Możesz użyć kromkę prawdziwego żytniego chleba na zakwasie by przyspieszyć fermentację ( dokładamy ją na sam wierzch słoja) lub trochę poprzedniego zakwasu

** Lubię tez do kiszonek dodać 2 cm kawałek imbiru. Świetnie podkręca smak i zapobiega też psuciu się kiszonki.

***Do tego świątecznego zakwasu lubię dodać śliwki suszone bez pestek. ALe jest większe prawdopodobieństwo, że zakwas się nie uda, więc jeżeli to twój pierwszy raz nie ryzykuj. Dodaj śliwki do barszczu.

Jak używać?

Do barszczu dodajemy do smaku. Nigdy do gotującego się. Musi być wychłodzony by nie zabić dobroczynnych mikroorganizmów.

A o barszczu przeczytasz tutaj.

Jako kurację oczyszczającą wzmacniającą pij wg zaleceń specjalisty i dostosowując do reakcji swojego organizmu (potrafią być gwałtowne i nieprzyjemne gdy przesadzimy). Warto zaczynać od niewielkich ilości.

Na zakwas i buraki powinny uważać osoby chorujące na nerki, reumatyzm i cukrzycę. Warto zawsze to skonsultować i dobrać kuracje indywidualnie!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *