fbpx
o życiu,  smakuję

Dlaczego gotowanie w domu jest dla Ciebie lepsze?

To jak zdecydowanie nam łatwo jest wyjść do nowej, fajnej restauracji wiemy chyba wszyscy. Wszędzie pojawiają się restauracje o przeróżnej atmosferze. Restauracje, browary, kawiarnie Fusion są teraz bardzo modne. Większość z nas wie też, że jedzenie poza domem jest powiedzmy, że trudne dla naszego konta bankowego, ale okazuje się, że nie jest również dobre dla naszego zdrowia.

Gotowanie w domu jest zdrowsze niż jedzenie w restauracji.

Wynika z między innymi z faktu, że dokładnie wiesz, co wkładasz do jedzenia. To jak wideodomofony. Masz doskonały podgląd w to co robisz, co dodajesz i co jesz. Widzisz co, gdzie i jak. I możesz zdecydować. Wpuszczasz albo nie. Używasz znacznie mniej tłuszczu i soli do gotowania niż w restauracji albo nie. Ale i również możesz wykorzystać ten czas na nawiązanie kontaktu ze starymi przyjaciółmi lub nawiązanie nowych znajomości.

Kiedy tak pomyślę nie wiem, ile razy razem z rodziną siedzieliśmy przy stole w kuchni, rozmawiając i grając w gry (ostatnio namiętnie w 5 sekund) podczas gotowania obiadu. Nie wspominając już o wszystkich grillach, które jadłam z przyjaciółmi, kiedy mogliśmy się spotkać, często bardzo spontanicznie.

Nie martw się, nie powiem ci, że nie możesz jeść w restauracji, a milenialsi „zabijają” domową kuchnię. Zamiast tego chcę skupić się na tym, dlaczego gotowanie jest zdrowsze i jak w znaczący sposób może być lepsze dla twojego życia towarzyskiego.

Gotowanie to sztuka.
Domowe gotowanie jest zdrowsze

Gotowanie w domu może być zdrowsze niż wychodzenie na zewnątrz, zwłaszcza jeśli często chodzisz do restauracji typu fast food. Restauracje mają zwykle większe porcje, więcej tłuszczu i sodu niż to, co gotowałbyś w domu. Mogą również używać niektórych składników, które są szkodliwe dla zdrowia, takich jak np. tłuszcze trans.

Osiąganie celów żywieniowych jest łatwiejsze, gdy jesz w domu, niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, utrzymać wagę, czy po prostu jeść zdrowiej. Przykładowo ostatnio wyczytałam gdzieś, że osoby jedzące domowe posiłki więcej niż pięć razy w tygodniu spożywały ponad 62 g więcej owoców i 97 g więcej warzyw codziennie.

Ponieważ osoby jedzące więcej domowych posiłków regularnie spożywały więcej owoców i warzyw, były w stanie utrzymać zdrowszą masę ciała i procent tkanki tłuszczowej. Waga i procent tkanki tłuszczowej to dwie główne przyczyny najważniejszych zagrożeń zdrowotnych takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i wysoki poziom cholesterolu.

Dla tych z nas, którzy chcą być zdrowsi, gotowanie w domu może być najlepszym rozwiązaniem. Kiedy częściej gotujemy w domu, możemy kontrolować, co i ile jemy, a także w jaki sposób przygotowywane jest nasze jedzenie (np. pieczone kontra smażone w głębokim tłuszczu). Gotowanie w domu pozwoli nam spożywać pokarmy wyższej jakości, a tym samym być zdrowszymi osobami.

Gotowanie w domu buduje relacje

Gotuję, odkąd pamiętam. Kiedy byłam dzieckiem, może 9 lub 10 letnim, zaczęłam robić kanapki. Potem, wraz ze starsza sąsiadką z trzeciego piętra, gotowałam zupy i drugie dania. Oh jak ja jej zazdrościłam, że może robić to sama. To było moje wprowadzenie w świat kuchni.

Im byłam starsza tym gotowanie stało się czymś normalnym: czasami robiłam obiad, zanim rodzice wrócili do domu, czasem kolacje dla młodszego brata. Ale mimo wszystko wspomnienia, które stworzyłam z babcią, kiedy piekłyśmy rogaliki, najbardziej mi się podobają.

Kiedy wracają wszystkie wspomnienia, siedząc z rodziną i miło spędzając czas, prawie za każdym razem, dzieją się one w kuchni. Jest coś w jedzeniu, które nas łączy – prawdopodobnie dlatego tak duży nacisk kładziemy na jedzenie podczas wakacji.

Breaking Bread: the Functions of Social Eating, badanie opublikowane w Adaptive Human Behavior and Physiology przez R. I. M. Dunbara, pokazało, że ludzie, którzy często jedli z innymi, byli szczęśliwsi. Dunbar stwierdził, że „ci, którzy jedzą społecznie, częściej czują się szczęśliwsi i są bardziej zadowoleni z życia, bardziej ufają innym, są bardziej zaangażowani w swoje społeczności lokalne i mają więcej przyjaciół, na których mogą polegać w kwestii wsparcia”.

Okazało się, że jedzenie z innymi w otoczeniu społecznym sprawia, że ​​jesteśmy szczęśliwsi i budujemy silniejsze relacje z tymi, z którymi często jemy. Dunbar sugeruje również, że wieczory to najlepszy czas na organizację takich wydarzeń towarzyskich.

Gotowanie w domu to Twój czas na kreatywność

Gotowanie to sztuka. Jest tak wiele różnych sposobów gotowania i różnych kombinacji jedzenia – możliwości są nieograniczone.

Możesz gotować jedzenie grillując, dusząc, piecząc i wiele więcej. Moimi ulubionymi na letnie miesiące są wiadomo potrawy z grilla. Smaki, które otrzymujesz z dymu i zwęglenia są fantastyczne. Miesiące zimowe są pełne wspaniałych zup i powolnych potraw, takich jak gulasz wołowy, chili i rosół.

Możesz być kreatywny w połączeniu potraw takich jak słone-słodkie, słodkie i pikantne, pikantne-słodkie. Eksperymentowanie z różnymi kombinacjami smaków może być czasami przytłaczające, ale od czego mamy internet?? To łatwy sposób na wypróbowanie czegoś nowego.

Spróbuj zmienić optykę

Pomyśl aby gotować więcej. Pomyśl o wszystkich niesamowitych potrawach, które jadłeś w restauracjach, a następnie spróbuj je odtworzyć. Jednym z moich ulubionych, które z sukcesem próbowałam powielić, są podkoziołki. Zwykłe, proste, cieniutkie naleśniki nadziane mięsem z kurczaka, żółtym serem i pieczarkami. Do tego pyszny, ostry sos pieprzowy na bazie majonezu. Pyszne połączenie. A ile wspomnień. Kiedyś może o nich opowiem.

Wykorzystaj ten rok, aby Twoja kreatywność zabłysła w kuchni lub na grillu. Wykorzystaj to jako okazję do nawiązania więzi z przyjaciółmi i rodziną. Użyj go, aby stać się zdrowszym. Udowodniono, że gotowanie w domu jest nie tylko lepsze dla konta bankowego, ale także doskonałe dla zdrowia i budowania relacji.

3 komentarze

  • irena omegard

    Od zarania dziejów wiadomo, że gotowanie w domu jest najzdrowsze. Czasami jednak wolałabym usłyszeć:Chodźmy na obiad do restauracji. To byłaby miła odmiana.

  • Katarzyna Hryniewicz

    Bardzo podoba mi się Twój artykuł, dotyka duszy i rezonuje ze mną. Gotuję od dawna, od 2 lat prowadzę holistyczny blog o odżywianiu roślinnym. Dzięki niemu wyszłam z chorób, choć nie lubię tego słowa 🙂 Cieszę się, że do Ciebie trafiłam. Gotowanie w domu to radość, te zapachy roznoszące się po domu i świadomość składników. Dodam jeszcze, że gotowanie może być sensualnością i apetyczną medytacją. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *