
Czy kompot z gruszek może być lekiem?
Jesień ma to do siebie, że na około wszyscy psikają, kichają, kaszlą. O czyhającym za każdym krokiem światowym wirusie nie wspominając. I pomimo, iż uważam, że najlepszym czasem na wzmacnianie odporności jest lato to tak naprawdę dbać i wzmacniać ja należy cały rok. A jesienią i zimą to już bez dwóch zdań. Zresztą wtedy najczęściej o niej nam się przypomina. I roi się od pytań i rad jak to robić? Rady bywają lepsze i gorsze. Smaczniejsze i mniej. Dziś chciałabym Ci opowiedzieć o takiej bardzo pysznej.
Kompot gruszkowy to jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie kiedykolwiek zrobisz i zaufaj mi, to także jeden z najsmaczniejszych.
Kompot gruszkowy jest fantastyczny dla płuc, dlatego jest wspaniałym dodatkiem do diety począwszy od późnego lata, a zwłaszcza jesienią i przez całą zimę. Jesień to najlepsza i najbardziej odpowiednia pora roku na pracę nad układem odpornościowym i wzmocnienie Qi płuc. Kompot gruszkowy pomaga odżywić płuca, oczyścić z flegmy i złagodzić kaszel!
Składniki:
- 4-5 dojrzałych gruszek ze skórką (więc najlepiej z wiadomego, najlepiej ekologicznego, pochodzenia)
- Garść migdałów
- Garść owoców goji
- 1 plaster imbiru
- 1 laska cynamonu/3 goździki/ szczyptę kurkumy/ ziarna kardamonu/
Często dodaję do kompotu także daktyle Da Zao lub świeże słodkie daktyle oraz Chen Pi.
Zwykle gotuję kompot w mniejszych partiach, aby pić na świeżo, UWIELBIAM też zapach, który tworzy w mojej kuchni, więc robię to często, ale jeśli chcesz zrobić to w większej partii i/lub dla większej rodziny możesz łatwo podwoić, a nawet potroić ten przepis. Zwykle służy to dwóm dorosłym osobom i dziecku przez dwa dni przy kubku dziennie!
Przygotowanie:
Umyj, a następnie pokrój owoce w cząstki.
Umieść w rondelku z wodą. Nie za dużo. Kompot ma być esencjonalny.
Dodaj cynamon i imbir oraz migdały i owoce goji.
Przykryj i doprowadź do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i pozwól mieszaninie gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut.
Odcedź owoce i zioła, aby uzyskać płyn do picia.

Działanie:
Kompot z gruszek jest szczególnie skuteczny dzięki swoim cennym składnikom. I tak, w dietetyce medycyny chińskiej:
gruszki – wzmacniają płuca, nawilżają śluzówki, tworzą płyny ciała, przekształcają śluz;
migdały – nawilżają płuca, łagodzą kaszel, przekształcają śluz, nawilżają jelito grube, wspomagają pracę śledziony, dodają energii;
owoce goji – dostarczają wielu cennych wartości odżywczych, wzmacnia odporność;
imbir – działa ogrzewająco, napotnie, bakteriobójczo, usuwa śluz, wzmacnia płuca, uśmierza kaszel
goździki – maja działanie przeciwbólowe, rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze.
Wskazówka dla rodziców – ten kompot jest wyśmienitą bazą do zaparzenia ziół dla najmłodszych brzdąców. Jeżeli dziecko nie chce wypić naparu ziołowego, który mu proponujesz np. przy infekcji spróbuj zaparzyć to zioło w tym kompocie!
Wskazówka zero waste – często używam tych uotowanych owoców do robienia sosu gruszkowo-jabłkowego. Jest pyszny, a dodanie odrobiny cynamonu i gałki muszkatołowej załatwia wiele! Do czego? A np. do placuszków. Ale oczywiście owoce możesz zjeść prosto z kompotu. Ale wierz mi po paru razach zaczniesz myśleć co by można….
Mam nadzieję, że spodoba ci się tworzenie tego smacznego napoju. Pamiętaj, że jeśli tworzysz i fotografujesz któryś z moich przepisów, poświęć chwilę na otagowanie #oddychajsmakujżyj na Instagramie, abyśmy mogli zobaczyć, jak Ty smakujesz z nami!