Gofry
Lato to śmiech, słońce i truskawki. A jak truskawki to bita śmietana. A jak śmietana to gofry. Tak jak racuchy z bita śmietaną i jagodami kojarzą mi się z letnimi wakacjami w Kołobrzegu tak gofry z wakacjami ogólnie.
Teraz gdy jestem dorosła i spotykam się na mojej drodze z różnymi wyzwaniami i owe gofry wyglądają troche inaczej.
Bita śmietanę często zastępuję bitą śmietaną kokosową a gofry piekę z różnych mąk. Najczęściej u nas ostatnio goszczą te z mąki kokosowej. Je najprościej zrobić i nie wymagają wielu składników. Są miękkie i zawsze wychodzą. A z dodatkiem świeżych owoców sezonowych świetnie maskują swoja zdrowotność ;-p
Gofry kokosowe
Te gofry u nas często goszczą jako niedzielny śniadaniowy zamiennik pankejków. Świetnie mogą zastąpić śniadanie tłuszczowe – białkowe. 1 sztuka ma 87 kcal a w tym węglowodany 2,2g; białka 7,0 g; tłuszcze 5,4g.
Składniki na jednego gofra.
Gofry gryczane
Te robię znacznie rzadziej. Są bardzo pracochłonne i wymagają czasu. Trzeba wcześniej pomyśleć o nich albo zaczekać jak przyjdzie ochota. Ich plusem jest niesamowita chrupkość i mnogość dodatków jakie możemy z nimi serwować. Idealnie pasują do nich te truskawki i bita śmietaną ale tez i łosoś i marynowana cebulka.
Cały sekret tych gofrów to oczekiwanie… ehhhmmm… przepraszam przygotowanie. Najpierw musimy kaszę namoczyć na około 12 h. Następnie tę namoczoną kaszę płuczemy a potem miksujemy na jednolity krem dodając jednocześnie słodziwo. Jeżeli będzie się trudno miksowało można dodać 1-2 łyżki wody lub napoju roślinnego. Byle nie za dużo. I ponownie zostawiamy powstały krem do fermentacji (najlepiej na 12 h).Te 12 godzin to w sumie najważniejsze godziny całego procesu. Ciasto powinno pracować i pachnieć trochę jak zakwas na chleb. Po upływie tego czasu dodajemy sól i jogurt kokosowy. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej puszystej śmietany. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 6-8 minut w zależności od mocy maszynki.
Gofry Belgijskie
Te są najzwyczajniejsze. Bardzo przypominają te kupowane w budkach z tego typu pysznościami. Są bardzo chrupiące i pyszne.
Postępujemy jak z typowym ciastem drożdżowym. Przygotowujemy zaczyn, dobra ugniatamy ( najlepiej mikserem z hakiem). Jedyna różnica to tak, że nie roztapiamy masła dajemy w kawałkach i to, że warto zainwestować w cukier perlisty. Te dwie sprawy robią całą robotę! A gofry są boskie! Z bita śmietana i jagodami zwłaszcza ale same bez dodatków sa równie pyszne.
Przepis jest na ok 7-8 gofrów.
Smacznego!!
One Comment
irena omegard
Moja nowa gofrownica ma już kilka miesięcy. Nie była w użytku. Muszę zabrać się za jej wykorzystanie. Od kiedy dzieci wyprowadziły się z domu, to same obiecanki. Jutro zrobię, albo…